Blog Menguntungkan Atau Merugikan Masa

March 24, 2015

#BloggerTalk | Blog Menguntungkan Atau Merugikan Masa

Assalamualaikum,Hai rakan-rakan blogger dikenali... ekin baru berkesempatan nak join Segmen yang dianjurkan boleh group Sahabat Blogger ni merupakan segmen yang ketiga yang sebelum ni ekin tak sempat nak join susah nak menulis guna HP ni... ni pun taip simpan dalam draf jah.. Untuk Kali tajuk yang dpilih dalam segmen ini ialah "BLOG MENGUNTUNGKAN ATAU MERUGIKAN MASA". 

Ok berbalik pada apa yang ekin ingin kumpas pasal blog ni boleh menguntungkan ke.. bagi pendapat ekin sepanjang ekin bergiat dalam blogger ekin tengok ramai blogger yang untung bila mempunyai blog...seperti blogger retis diaorang mendapat pendapatan melalui blog... Ada gak menggunakan blog untuk meniaga barang online seperti yang ekin nampak kebanyakkannya menjual produk shaklee..selain Facebook instagram! blog pun menguntungkan meniaga online atas kerajinan dan usaha. Blog juga dapat mengeratkan silatulrahim sesama blogger di alam maya bersuai kenal bertukar pendapat... Kalau Blog ekin pulak banyak menguntungkan ekin banyak memenangi Gieaway setiap Kali ekin join giveaway... Alhamdulilah rezeki keuntungan ekin Allah bagi hadiah menang..11 kemenangan Itu ada ekin tulis dalam blog ni so singgah la baca nanti... hihhihi.. Itu jer Bab menguntungkan ni....

Bagi yang Bab blog ni merugikan masa pulak ekin rasa tak ada yang merugikan masa janji kita pandai bagi masa bila waktu kita free nak menulis kalau yang berkerja la.. tapi ekin tengok ramai ja blogger yang berkerja menulis entri setiap masa.. diaorang mungkin draf  lama entri nak publish guna autopost.. kalau yang full time macam surirumah pulak diaorang banyak peluang nak tulis kan tetapi kena jugak tengok time bila ada masa free taw jangan disebabkan blog keluarga terabai huhuhu.... macam ekin sejak kahwin ni baru berpeluang update blog masa tu laptop masih OK lagi.. Surirumah pun berkerja gak taw basuh Kain,lipat Kain,jaga anak n macam2 lagi.. untuk menghilangkan rasa kepuasan mereka menulis blog mengkongsi cerita tentang masakan,tentang anak mereka,petua dan sebagainya.. jadi blog tidak merugikan janji kita ingat pada Allah s.w.t , jangan lalai...biasakan perkara yang wajib n tunaikan..


OK la ni saja yang dapat ekin kongsi.. maaf kalau ada ayat berterabur ya.. ekin Bab menulis panjang KO sikit.. huhuhu...harap anda semua berpuas hati la deh ..

Harap maaf kalau salah silap menulis entri..

Sekian Terima Kasih..


Lupa  ekin nak ucapkan terima kasih kepada bos besar yang menganjungkan segmen ni iaitu Amal Espraza


You Might Also Like

36 ulasan

  1. Kita tu yg bab Shaklee.. Hahaha

    ReplyDelete
  2. kalau pendapat sue x rugi masa pun..kita share benda berfaedah pun blh dapat pahala jika org amalkan..

    Lagi2 zmn lani semua duk pakat google,blog bantu naikkan sales dsamping dptla kawan2 baru..

    ReplyDelete
  3. SS tulis blog sbb Syok Sendiri.... Ok x berterus terang? Ha ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha blog ss syok sendiri banyak manfaat g travel

      Delete
  4. setuju...yang penting pandai bahagi masa...supaya semua tak terabai...^_^

    ReplyDelete
  5. Nak kena take time menggali ilmu menang menang dan terus menang hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akma hehehee ilmu nya yakin rezeki milik Allah... xde rezeki redha huhhhu

      Delete
    2. Ni la orangye yg sokmo menang kontest. Entah pawang ape la yg di guna...

      Delete
  6. untung rugi bergantung pada apa yang kita cari dari blog.ada org berblog semata mata sbb duit kalau x dapat maka dia rasa rugi.ada orang tulis blog sbb.nak popular,bila x dpt dia rasa buang masa.ada orang tulis blog sebab minat jadi tak dpt duit @ popular pun dia tak rasa rugi selagi dia rasa seronok melakukannya.untung rugi bergantung pada matlamat seseorang tu berblog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. Btul tu.. Matlamat penetu untung atau rugi. Ad matlamat bru blh fokus.

      Delete
    2. Setuju akak suria bgitaw ni

      Delete
  7. betul2 . yang pnting kena pndai bahagi masa kan kak

    ReplyDelete
  8. bagi sis JM byk untung nya salah satu dapat ramai kenalan dan byk terima ole2 ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu JM dapat kenal ramai blogger yg peramah

      Delete
  9. good luck for this segmen ye...byk tu sejak tulis blog..byk terima hadiah GA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak JM murah rezeki dpt hadiah....

      Delete
  10. @Scdha Sein (SS) Komen berterus terang SS ni yang win! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi syok sendiri best selalu travel kan kak farah

      Delete
  11. Bagi akak banyak yang positif berbanding negatif. Yang penting kita kena pandai bahagi masa so that berblogging ni tak curi masa kita sangat :)

    ReplyDelete
  12. aaaa tadi bace kat blog Kak Maria.. dia sebenarnya semua bergantung pada niat dan matlamat.. CT buat for fun.. kumpul kawan n sbb ada free time. buat macam skarang xde fix commitment lagi..

    ReplyDelete
  13. apapun bergantung pada individu itu sendiri.. bagi akak ianya menguntungkan malah akak dapat ramai kawan dan dapat menenangkan diri dengan berblog..

    ReplyDelete
  14. ada pro dan kontranya dalam menulis blog ni. Para bisnes menggunakan kebaikan blog untuk memajukan bisnes dioarang. Kalau setakat syok sendiri buat blog macam akak ni, selagi tak lalai atau mengendahkan tanggungjawab, bolehlah teruskan untuk isi masa lapang. kenal kawan-kawan, cari resepi

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017