Ayam Kukus Halia

September 07, 2015

Resepi Ayam Kukus Halia


                           Assalamulaikum..
Hai reader blog Cik Ash.. malam ini ekin share resepi terajin pulak kan hihihi.. ayam kukus halia menu sihat sebab tanpa minyak dan santan... dua tiga hari lepas ekin masak kari ayam,ayam kicap la,ayam pedas la .. semua menu ayam sampai xtaw nak masak apa dah ni..


Tergodek-godek resepi kat google ada ayam kukus halia.. ekin pun cuba la buat cara sendiri hihihi...suami pun makan bertambah nasi sedap la tu... ok kar bawah ni ekin share resepinya ya..

Resepinya

Bahan-bahan
9 ketul ayam
3 biji bawang putih (tumbuk)
3 cm halia (tumbuk)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
1 biji bawang besar (ekin bawang besar yg merah tu di hiris)
5 cm halia (hiris memanjang)
2 batang serai (hiris serong)
1 sudu besar sos tiram
1 batang carrot (hiris memanjang)
Sedikit kubis bunga
Gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya
1. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan halia 3cm.
2. Gaulkan ayam dengan bahan yang telah ditumbuk,serai, halia yang dihiris 5cm, carrot,kubis bunga ,gula dan garam dalam bekas (ekin guna bekas putih yang buat kek tu) @ guna loyang.
3. Panaskan kukusan dan masukkan bekas yang berisi ayam.
4. Kukus selama 20 minit. Beberapa minit sebelum api ditutup,taburkan bawang besar di atas ayam. Tutup periuk sebentar.
5. Siap dah tutup la api boleh dihidang






You Might Also Like

33 ulasan

  1. kukus bermakna bukan rebus kan...ehh...x leh nk bayangkan lah Ekin..sis JM ni bab masak failed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukus dengan rebus tak sama laaa yunk... Iskkss...

      Delete
    2. Kukus guna periuk kukusan kak JM.. Rebus tu mcm biasa..

      Delete
    3. Comell sis JM. :)
      Kukus rebus kukus rebus

      Delete
  2. biasa kalau sebut kukus ni guna bekas yg berlubang tu...pastu letak atas periuk yang berisi air sehingga mendidih then mknan yg di kukus tadi seperti kuih tu masak...mcm tu ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukus tu maksudnya stim... Ha ha ha... jay emm kalu stim macamana? Kah kah kah...

      Delete
    2. Yeah2 kak jm.. Tu ss dah terang hihihi...

      Delete
    3. JM x pernah stim...SS tolong ajar boleh?

      Delete
  3. wow rajin Kak Ekin masak eh.. macam2 jenis lauk =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jdi bini kena rajin nk ikat perut suami hihihi... Cuba jah masak apa carikat google... Akak pun masak.zmn ank dara x pndai pun masak ni

      Delete
    2. Samalah dengan kak yan..ash..dah kawin baru sibuk google resepi :-))

      Delete
  4. sedapnya... x pernah lagi buat ayam kukus.. boleh cuba ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny cuba la hihihi... Eny buat lagi sedap kut...

      Delete
  5. time2 hujan mkn ayam kukus ni mesti sedap kannnnnn heheh

    ReplyDelete
  6. Wah sedapnye... Cik Mimie memang suka masak2 guna halia ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ekin pun suka sedap mkn halia ni...

      Delete
    2. boleh buang angin...bagus2 :) Bau pun sedap...hihi

      Delete
    3. Akak pun suka meal ada eleman halia ni. Elok utk badan angin2 :)

      Delete
  7. ermmm dah boleh bau wangi halia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husna bau wangi halia penarik selera

      Delete
  8. Dah boleh dipanggil chef dah ekin skrg! Hebat hebat rasa maggi cukup rasa.... Ehhhh.... Tetiba... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha SS xleh jdi chef hebat lg ni masih belajar lg ni...

      Delete
  9. ayam kukus halia? mesti sedap sebab di stemkan.

    ReplyDelete
  10. Belum pernah makan ayam mask cam ni..leh try..

    ReplyDelete
  11. aida biasa buat ayam masak halia.
    and this really beri aida satu lagi idea.
    ayam kukus halia.
    lebih kurang but cara yg lebih sihat :)

    ReplyDelete
  12. Waaaaa, sedaaappnya... tetiba macam rasa lapar balik ni kak..

    ReplyDelete
  13. Best gak lauk stim stim ni kan. Tapi akak selalu stim ikan je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam blog Farrah ada share x cara nk masak ikan stim ni

      Delete
  14. Haha.... nyesal masuk sini... lapo weih ...
    X jd ni...
    Nk g masak ayam black paper arh

    ReplyDelete





Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017