Resepi Sambal Ikan Bilis Petai

May 21, 2017

 Resepi Sambal Ikan Bilis Petai 

Assalamualaikum.. 
Lagi beberapa hari kita akan berpuasa kan.. so ekin dah terfikirkan menu febret suami untuk bulan puasa nanti ialah Sambal Ikan Bilis Petai, memang kalau buat sambal ni haruslah bertambah-tambah pinggan kami bertiga dekat rumah.. hihihihihi..  Sambal Ikan Bilis Petai memang febret suami yang tak lalu jadi taw makan tambah-tambah puasa kan harus bertambah-tambah nanti nasi.. ekin buat sambal ini memang suami orang pertama yang akan makan... almaklum la makanan kegemaran suami kan.. siap bagitaw dekat ekin "sayang nak bagi abe gemuk ke" hahahaha..  
Nak buat Sambal Ikan Bilis Petai mudah sangat lagipun senang pun mesti ramai yang pandai buat mengikut citarasa masing-masing kan.. Kalau korang nak cuba resepi Sambal Ikan Bilis Petai ekin boleh la tengok kat bawah ni ekin nak kongsikan dengan korang semua.. Selamat Mencuba!!! 

Sebenar resepi hari-hari pun ekin masak tapi disebabkan ingin menyertai Lazada  Ramadhan Raya Contest Blogger so ni la resepi febret suami ekin..  

Lazada Ramadhan Raya Contest Blogger Minggu Pertama 

Apakah Hidangan Iftar kegemaran anda  
Sambal Ikan Bilis Petai 

Sambal ikan bilis petai  

Kongsi Resepi Hidangan   
Bahan-Bahannya-: 
1 mangkuk ikan bilis (basuh dan toskan) 
Petai main letak saja 
1 biji bawang besar (dikisar) 
3 ulas bawang putih (dikisar) 
1 inci halia  (dikisar) 
20 keping lada kering (direndam dan dimesin dulu) 
3 sudu kecil gula 
sedikit gula dan pati sedap 

Cara membuatnya :- 
1. Goreng ikan bilis dulu.. 
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia hingga naik bau dan kekuningan. 
3. Selepas itu masukkan lada kering tumis hingga pecah minyak. 
4. Bila dah pecah minyak masuk ikan bilis, petai  masak hingga mendidih.. 
5. Letakkan gula, sedikit garam dan secukup  rasa. 
6. Kacau hingga sambal tumis ni masak. 

 Apakah Jenis produk yang anda boleh mencari di platform Lazada untuk 

Di lazada semua barang ada macam-macam ekin tengok anda nak pilih saja yang mana nak.. Pilih barang bank in duit tunggu sampai depan rumah barang yang kita order hihihihi.. Barang yang ekin pilih untuk cari di lazada untuk kegunaan sepanjang bulan ramadhan untuk memudahkan ekin lagi pulak kebetulan kuali sedia ada dah tembus di belakang tu yang teringin nak dapatkan Tefal Classic Wokpan 32cm anda dapatkannya di Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya bermula 19 Mei hingga 30 Jun 2017 . 





Bersempena dengan Jualan Lazada Ramadhan (Lazada ) yang akan bermula dari 16 Mei hingga 27 Jun 2017 ini. Peraduan Lazada Ramadhan Blogger Khas ni akan menghadiahkan hadiah kepada sehingga 80 Blogger! Wow ramai itu so apa tunggu jom cepat join.  



Bersempena Bulan Ramadhan yang tinggal beberapa hari je lagi akan menjelang Lazada ada menyediakan    Jualan Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya     dimana Anda boleh menikmati Diskaun Istimewa sehingga 90% yang berlangsung selama dari 19 Mei sehingga 30 June 2017. 

Cara menyertai Lazada Ramadhan Raya Contest Blogger  :-  

  1. Peraduan ini akan berlangsung dari 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 ( 4 minggu)  
  1. Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali.  
  1. Untuk menyertai pertandingan ini, perserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu. Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut :-  
  1. Peserta perlu menyebut dijual Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/ akan berlangsung dari 19 Mei hingga 30 Jun (di mana anda boleh mencari khas diskaun sehingga 90%!).  
  1. Peserta dikehendaki menyerahkan pautan Artikel mereka melalui e-mel kepada contest@lazada.com.my dengan subjek bertajuk: Lazada Ramadhan Peraduan Raya Blogger  
  1.  Peserta adalah dialu-alukan untuk menghantar artikel dalam mana-mana bahasa.  
  1.  Pemenang akan dipilih secara rawak. 
Jom Join Peraduan Lazada Ramadhan Raya Contest Blogger  ini mana taw rezeki anda bertuah menang hadiah wang tunai nanti.. hihihihi..


You Might Also Like

4 ulasan

  1. Sambal ikan bilis petai sedap!! Siqah makan ikan bilis je. Petai tak nak. Hee.

    ReplyDelete
  2. sambal adalah lauk wajib umah aida, ekin.
    tak pernah bosan :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME Ogos 2017