Pantun Hari Raya – Loghat Negeri-negeri di Malaysia

September 19, 2011


Malam ni on9 fb tengok byk perubahan la.. pening2 kepala dengan perubahan dgn fb.. dlm duk pening sempat lagi ekin duk intai2  di group2 yang ekin join.group yang paling ekin suko join adalah group THE HAPPY WARRIORS yang di tubuhkan oleh pemilik fb INIlepas tu kan ekin jumpa satu post yang sangat unik n menarik la.. so ekin pun copy dari sana dan share  kat blog untuk kongsi dengan peminat yg suka baca blog ekin.. hehehehhehee



Kelantan
Make ikke cicoh budu,
Jange lupo tamboh satar,
Kelik rayo toksir laju,
Nanti rayo dale sepita..

Terengganu
Makang ubi jamang jepong,
Makang kepok cicah cuke,
Bulang pose mung bengong,
Bulang raye mung gile..

Pahang
Sepadan Pahang ada kasino,
Nasi dagang ikan patin,
Jange mu masam muko,
Raya makan rendang sadin..


Selangor/K.Lumpur
Wa cakap lu wa tak tau,
Tapi wa tipu sama lu,
Raya jangan buat tak tau,
Angpau ada bagi gua dulu..

Johor
Cegitu cegini awak suke ek,
Awak suke kite tak suke ek,
Esok luse hari raye ek,
Sama-sama bersuke rie ek..

Melaka
Hawau kau berak merate,
Kaki bengkak ulau patok,
Kalu balik naik kerete,
Jangan pandu kalau ngantok..

N. Sembilan
Masak lomak cili api,
Campo dongan ! daun turi,
Hari rayo kolumpo sopi,
Tinggal penyamun dongan pencuri..

Perak
Gulai tempoyak ikan mayong,
Deroyan busok tebok tupai,
Pandu hemat ingat kampong,
Asal teman selamat sampai..

Kedah
Aloq Staq terketaq-ketaq,
Lapaq perut makan pau,
Macam mana tak ketaq,
Kena paksa bagi angpau..

Penang
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq,
Lepas raya usah dok triak,
Kalu ceti mai ikut dapoq..

Perlis
Padang besaq kecik aja,
Tempat siam lalu lalang,
Hari raya kita berbelanja,
Jangan sampai menambah utang..

Sabah n Sarawak
Sorry la, jauh nak kena naik belon baru boleh buat Pantun..




Credit to : Saranghaeyo Iss

 photo signature_4.gif


You Might Also Like

3 ulasan

  1. awat aloq staq terketaq2??hujan bnyk sngt la tu :p

    ReplyDelete
  2. jawa xder ker??
    eh tue slank KL ker Kl gangster
    hoho

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017