Friday, May 5, 2017

author photo
Resepi Karipap Inti Ubi Kentang | Assalamualaikum...Hai korang semua, apa khabar harap semu berada dalam keadaan sihat walafiat.


karipap



Entri ni lama duk tersimpan dalam draf ni baru share hihihihihi.. lepas tu terasa nak makan karipap untuk berbuka ,entri bulan 2 ni hahhahah... kebetulan stock ubi kentang borong dekat tesco banyak sebab barang clear stock harga rm90sen hihihihii.. alhamdulilah kulit karipap yang ekin cuba ni sangat menjadi siap anak saudara puji lagi.. hihihihihihi.. 

masa sambil pilih ubi kentang ada seorang kak dia kata pilih ubi kentang ok akak beli buat karipap selalu.. masa duk cakap dengan akak tu ekin siap tanya resepi nak bagi kulit karipap rapuh bila dimakan.. 

Jom usha resepi yang ekin nak kongsikan dengan korang semua... 

Resepi Karipap Inti Ubi Kentang 

Oleh : Cik Ash 

Bahan-bahan buat kulit karipap :-

2 Cawan Tepung Gandum 
3 sudu majerin
3 sudu minyak 
Sedikit garam.

Cara Membuatnya :- 

1. Panaskan minyak dan majerin dalam kuali.. 
2. Sejukan dahulu minyak dan majerin.
3. Lepas tu masukkan tepung gandum dalam mangkuk gaulkan dengan minyak majerin sampai jadi doh.. 

Inti Ubi Kentang :- 

Bahan-Bahan :- 
3 biji ubi kentang (potong dadu kecil)
isi ayam ataupun daging
1 labu bawang holand (kisar halus)
1sudu besar rempah kari 
1 sudu teh garam 
1 sudu teh serbuk perasa
secubit oregano

Cara Membuatnya :-

1. Tumis bawang holand hingga garing lepas tu masukkan rempah kari goreng pecah minyak .
2. Selepas itu masukkan isi ayam/daging ke dalam kuali. Gaulkan hingga sebati.
3.lepas  itu masukkan ubi kentang dan masak hingga ubi empuk dan air kering ya.
4. Tambah perasa garam ,serbuk perasa dan oregano sikit.
5.Masak hingga kering inti ya..

This post have 18 komentar

avatar
puankuci delete May 5, 2017 at 11:38 AM

sedapnya.. mau buat jugakla.. nyummm

Reply
avatar
Cik Mimie delete May 6, 2017 at 11:08 AM

Kak Ekin... rindu~~ :) wah, rumah dah baru la..hehehehe

Reply
avatar
Cik Mimie delete May 6, 2017 at 11:08 AM

lapar tengok karipap Kak Ekin buat ni.. post sikit... :D

Reply
avatar
el delete May 6, 2017 at 4:53 PM

karipap ni kan kadang2 k.el buat jadi
kdg2 terus terbukak dia punya doh
geram sgt

Reply
avatar
Anonymous delete May 6, 2017 at 10:58 PM

dah lama x buat karipap..hmmm

Reply
avatar
SIQAHIQA delete May 7, 2017 at 9:29 AM

Siqah suka karipap. Cuma bab buat inti yang malas. Hehe

Reply
avatar
Jari Manis delete May 15, 2017 at 10:33 PM

Nak try laaa x penah buat..bookmark this entri

Reply
avatar
Jari Manis delete May 15, 2017 at 10:34 PM

Letak origano? Ingatkan masak pasta or spageti je letak origano

Reply
avatar
Cik Ash delete May 16, 2017 at 9:40 AM

Cik Mimie rindu gak... hihihihi tu la rumah baru dah..

Reply
avatar
Cik Ash delete May 16, 2017 at 9:40 AM

hahhahah habis dah cik mimie

Reply
avatar
Cik Ash delete May 16, 2017 at 9:41 AM

sama la dengan ekin kak el.. kadang terbuka kadang2 ok gak.. duk tengah belajar lagi ni

Reply
avatar
Cik Ash delete May 16, 2017 at 9:42 AM

buat la sis JM.. selamat membuat ya :)

Reply
avatar
Cik Ash delete May 16, 2017 at 9:43 AM

hahhahaha ekin ni pelik2 Sis JM ada saja nak letak gantikan dengan daun sup hahahah

Reply
avatar
Rabiahtul adawiyah delete June 5, 2017 at 8:26 PM

rabia suka makan karipap inti ubi juga..tapi kalau pedas sangat ok juga kan

Reply
avatar
Rodiah Amir delete January 14, 2019 at 12:07 AM

Lapar weh tengok karipap memalam ni

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post