Cara Membuat Origami Bunga Lily

October 12, 2017

Cara Buat Origami Bunga Lily | Assalamualaikum.. Hai korang semua apa khabar cik ash harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat..


Dah lama cik ash tak share bab tutorial nak buat origami dekat blog ni, ni ambik peluang share dengan korang sebabnya cik ash ada perasaan satu keyword ada yang sedang mencari nak buat origami bunga lily tu. Sebenarnya cik ash bukanya pandai sangat bab buat origami.. ni tutorial yang cik ash dapat daripada laman web origami that fun and easy tu kat sana macam-macam origami yang di ajar siap ada video.

Bunga Lily origami dikenali sebagai iris, merupakan reka bentuk yang sangat indah. Untuk membuatnya mengambil masa yang lebih lama daripada bunga-bunga lain yang mudah, cik ash cuba buat memang agak susah juga nak taw.. kalau orang rajin buat pandai mesti cantik hasil bunga lily ni.. 

Untuk membuat bunga lily dengan menggunakan kertas yang berwarna-warni ataupun yang bercorak supaya kelihatan lebih menarik, dan anda juga boleh membuat beberapa saiz yang berbeza taw.Dekat bawah ini cik ash share kan tutorial ni. Cik Ash ambik cara membuatnya daripada SINI
Cara Buat Origami Bunga Lily




1. Start with your paper coloured side up. Fold in half, then in half again, as shown, Crease well, then open out again.


2. Turn the paper over and fold in half diagonally and in both directions. Crease well and open out ince again.


3. Holding the points shown, bring them both down to the centre point on the bottom line. Flatten model. This is called a waterbomb base.


4. Fold the top triangle into the centre and unfold. Using this crease, open out the triangle and flatten.


5. You'll ned to repeat step 4 on all four of the flaps of the waterbomb base. The model will now look like this.


6. On the uppermost diamond, fold the outside corners into the centre line crease well the open.


7. Fold the whole model in half and open.


8. Using the crease made in step 6 and 7, lift the bottom point of the model (the uppermost layer only) up to the top point, bringing in the model at the same time, ash shown.

9. Repeat steps 6,7 and 8 on each if the four sides. The model should now look like this.


10. Now fold down each of these triangles, on all four sides.



11. Rotate model upside down, so the open part is at the top.

12. Fold the outer flaps toward the centre and flatten.


13. Repeat step 12 on all four sides of the model. The model should now look like this.


14. Fold down all petals, opening the flowes as you go.












Ok la itu saja yang cik ash nak kongsikan dengan korang semua mengenai cara membuat origami bunga lily. Kalau korang masih  faham dengan cara di atas boleh juga tengok video dekat SINI .








































You Might Also Like

7 ulasan

  1. Aira memang takde seni la nak buat benda2 macam ni. Haha 😂

    ReplyDelete
  2. Adehhh bab lipat melipat Ira tangan tak berapa nak bedung hahaha. Tapi suka je tengok orang pandai kreatif buat origami ni, memang pehhh sangat :D

    ReplyDelete
  3. klau nk buat photobooth cari menda gni. thanks for sharing

    ReplyDelete
  4. dulu pernah wat dan suka sgt origami .skrg ni rasa jari2 dah keras nak melipat2 kertas.hehe

    ReplyDelete
  5. rabia pun dah lupa bab origami ni..tq for sharing..nnti nk smbung belajar..boleh ajar kt students ni

    ReplyDelete
  6. Bagus kalau siapa penggubah barang hantaran ni... susah buat origami.. saya origami kapal pun slow nak buat...

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017