Ayam Goreng Daun Limau Purut

September 08, 2015

Ayam Goreng Daun Limau Purut



Hai selamat petang lama tak buat entri waktu petang kan... kita ubah angin autopost petang la ya... macam keje shif dah ni hahahha.. hari ini ekin share resepi hihihi yang duk draf dalam blog ini... gini la bila guna hp abang... hihihi.... dia keje malam pagi ekin taip2 siap entri.. dia keje pagi ekin taip waktu malam bgi siap dan autopost la.. semua entri asyik autopost nanti ada yang jemu jangan la jemu  macam meh2 la baca taw..


Eh apa ni melalut jah ke arah lain sebenarnya ekin nak share resepi jah dalam entri ni taw... Ayam Goreng Daun Limau Purut ekin dah buat minggu lepas ni baru nak share asyik tersimpan dalam draf kan.. jangan marah taw.. percubaan pertama buat sedap gak tapi en suami kurang makan sebab bau daun limau purut hiihi... 

Jom kita Usha resepi Ayam Goreng Daun Limau Purut kat bawah ni

Bahan-Bahan 
9 ketul ayam (ikut suka la nak letak berapa tu kita buat)
1 Biji Bawang Besar (tumbuk bawang tu)
4 ulas Bawang Putih (  tumbuk )
5 helai daun limau purut (dihiris panjang2)
3 sudu besar Kicap ABC (kita guna kicap tu) 
1 sudu kecil gula
Garam secukup  rasa taw
Minyak untuk mengoreng 

Cara membuatnya:
1. Bersihkan ayam.. ambik dalam 9ketul ikut suka korang la... 

2. Gaul ayam bersama kicap manis ,gula, garam dan bahan-bahan tumbuk dan daun limau purut tu.

3. Perap setengah jam lagi lama lagi best.. 

4. Akhir sekali boleh di goreng ayam tu.. 

5. Siap boleh di hidang dengan nasi panas... 

P/s : harap korang faham la resepi yang ekin share ni hihihi... jom cuba hihihi..




You Might Also Like

30 ulasan

  1. Replies
    1. Yup mudah jer bahan yg sediaada hihihi

      Delete
  2. sedapnyaa.. tak pernah lg buat masak mcm ni..:D

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Tak kak lain.. Ayam goreng bau wangi limau purut...

      Delete
  4. Replies
    1. Kena rajin la encik abe kito nok make hihihihi

      Delete
  5. Pasni boleh bukak restoren dah Ekin... He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha xleh lg masih belum mahir memasak ni

      Delete
    2. Bukak restoran, jgn lupa kami hihih

      Delete
    3. Hahaah kak farah insyaAllah xkan lupa

      Delete
  6. boleh try ni.. kt rumah ada pokok limau purut. hehe

    ReplyDelete
  7. Salah satu daun yang selalu naikan selera makan.

    ReplyDelete
  8. Bau daun limau purut mesti tetingat tomyam :-))

    ReplyDelete
  9. aida faham, ekin.
    tq for sharing.
    tak pernah lg aida goreng dgn limau purut.
    good idea. ubah rasa sesekali kan?

    ReplyDelete
  10. Mesti wangi.. amek bau sampai kenyang, baru makan... hek2

    ReplyDelete
  11. Sedapnya lahai... hehehe.. shad kat rumah jarang sangat nak makan lauk ayam, hehe. sekali sekala bila teringin nanti, boleh lah cuba resepi ni, hehe :D

    ReplyDelete
  12. Terbayang wanginya masakan ni. Ada daun limau purut :)

    ReplyDelete
  13. perap dulu pastu baru goreng?,...faham2 heee

    ReplyDelete
  14. boleh x goreng guna pressure cooker or pemanggang ajaib tu...kalau goreng guna kuali biasa takut meletop lak minyak masak tu nanti

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME Ogos 2017