TOMPOK,BELIH,CEK LIH DAN BULAT RINDU KAMU

October 26, 2011


Hai, selamat petang semua pembaca blog ekin yang simple jer ni... biar la korang tak komen jadi ekin harap blog ekin ramai yang kujung baca apa yang ekin tulis ni,



Petang ni ekin tulis entry datang dari luahan hati ekin sangat2... ekin terlalu merindui kucing2 ikin.. ingat masa jaga dia.. dari la dia kecil sampai dia beranak pinak... kalau nak di bilang kucing ikin pelihara masa tu kalau semuanya hidup dalam 20 ekor kesemuanya.. ikin terlalu miss sangat kat kucing...





Kisah Si Tompok


Al kisahnya macam ni.. Tompok telah di bawa oleh pak saudara ekin.. tompok masa tu mula2 tengok ekin marah sangat-sangat maybe terkejut kut jmpa dengan tuan baru kan... lepas pada sebulan dia duk di umah ekin.. tompok dah pandai bawa diri.. dengan ekin la dia paling manja.. sebab ekin yang bagi dia makan, minum bergurau main nikus2 dengan dia...ada sekali tu ekin marah tompok cakap kat dia jangan cakar2 sofa nantikan tak bagi masuk umah.. lepas pada tu seminggu dia tak balik umah... ekin pun kata dalam hati maybe tompok merajuk tak balik ni... lepas pada seminggu tu jiran ada bagitaw dia jumpa tompok ingat ke hidup tapi tompok dah mati.. uwaaaaaaaaaa... ekin tengok muka dia penuh dengan darah kat kawasan hidung.. maybe ada orang pukul dia dengan kayu la ni.. jahat la orang tu.. memang ekin tak kan maafkan orang tu.. sekejap jer ekin bersama tompok.. Gambar tompok ekin tak sempat nak ambik masa tu tak pakai phone lagi la.. masa tu ekin baru tingkatan 3 kut.. tak ingat dah la.. he3


Kisah Si Belih


Selepas tompok mati.. ekin di gantikan dengan kucing yang berwarna coklat  putih.. he3.. ingat lagi masa mula-mula dia datang kat umah ekin masa tu kalau tak silap dia ikut siapa entah aboh ke mak saudara naik kereta dia.. dia turun dari kereta terus masuk dalam umah ekin.. buat macam rumah sendiri.. ekin apa lagi dah   tengok kucing pergi peluk dan gosok2 bulu dia.. lepas tu bagi dia makan.... masa tu panggil meow jer... lepas dua hari duk kat umah.. ekin tak ingat siapa yang bagi nama BELIH ni.. kalau tak silap adik ekin yang bongsu kut... BELIH ni kucing adik ekin yang bongsu... ekin ambik dari dia.. hahahhahah.... macam2 la kalu ingat balik..  belih la kucing yang paling rapat dengan ekin.. setiap malam mesti jadi bantal peluk ekin... he3.. dia pun suka tidur dgn ekin.. ingat lagi masa belih accident masa tu belih koma 2 bulan gak.. ekin la yang menjaga makan n minum dia.. guna straw masa tu bagi dia minum susu jer.. belih hanya baring jer tak boleh bangun langsung.. lepas tu nenek ekin ada suruh suapkan air bunga mawar.. alhamdulilah lepas seminggu bagi air mawar tu belih dah boleh bangun tapi berlaga2 dinding masa tu... belih lepas pada accident tu ekin risau x bagi dia keluar umah.. takut gak tak pandai balik.. he3... ada sekali dia kluar.. ingat ke tak pandai balik.. rupa2 pandai gak.. he3..  sayang sangat2 kat belih.. kut jer ekin nak buat dia macam ner.. macam budak2 pun kadang2 ekin layan dia... hahahhahaha. petang2 bawa dia pergi padang tunggu dia main2 kat padang. yang sedih umur belih tak panjang... dia pergi meninggalkan ekin.. sob sob sedihnya bila di ingat saat dia di akhir2 dia hebus nafas dia mengiau dengan kuat masa tu.. maybe nak bagitaw dia dah nak pergi.... 


Kisah Si CeK Lih






Ini pulak kisah si cek lih.. cek lih datang dari mana eh.. jap2 nak ingat balik... hah baru ingat cek lih aboh yang bawa balik... dia selalu duk berlingkar2 di tayar kereta aboh masa tu aboh selalu singgah di yakin pandu chek post kat sana.. aboh geram tengok dia comel sangat2 masa  tu.. cek lih.. yang bagi nama aboh kalau tak silap la.. macam ner leh lekat nama cek lih maybe sebab kepala kecik dari badan kut.. hahhahahhaha... dia la kucing yang pertama dalam rumah beranak pinak.. kalau di kira anak-anak dia dalam 20 ekor gak la.. dalam 20 ekor hanya seekor yang hidup iaitu BULAT. masa dia nak beranak ekin yang jadi bidan kucing.. hahahhahhaa.... lucu la pulak ekin jadi bidan kucing.. memang cek lih masa tu tak reti nak jaga anak2 dia.. biasa baru bergelar ibu kucing kan.. ekin pun sama baru jadi bidan kucing.. memang tak taw apa pun.. first time tengok baby kucing dah keluar duk bergayut2. lepas pada tu dalam tahun 2005 kalau tak silap ekin la.. ekin pergi KL jalan2 umah mak saudara... masa tu ekin tinggal cek lih dalam keadaan buting..  tapi sayang anak2 mati sbb keracunan termakan racun tikus.. lepas pada tu cek lih merajuk dengan ekin pergi lari duduk umah jiran yang suka pelihara kucing gak.. dia duk di sana...  beranak pinak kat sana pulak.. hahahhahaha.. lucu2 kucing pun pndai merajuk gak kan.. 


Kisah Si Bulat


Bulat ekin x ambik taw pasal dia.. adik ekin yang bongsu punya kucing.. tapi ekin bagi gak dia makan.. he3. mood nak jaga kucing dah berkurang lepas BELIH mati dan cek lih lari bawa diri pergi umah jiran.. 







lagi pun ekin berhenti pelihara kucing sebab duk perumahan teres macam ni.. takut gak ada jiran tak suka suka dengan  kucing.. kucing kan suka buang najis merata2 tempat la.. kencing la.. kita x taw hati orang macam ner.... hu3.. dan lagi satu ekin keje Tak de masa nak nak jaga kucing... maa pulak alahan pada bulu kucing.. Kalau suka post ni sila la like ya.  



 photo signature_4.gif

You Might Also Like

2 ulasan

  1. 20 ekor? giler byk.sy pn peminat kucing.

    ReplyDelete
  2. @Rosalia

    tak 20 ekor mcm ner sekali beranak 5 n 6 ekor ank kucing.. he3...

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017