ASAL USUL NASI TUMPANG KELANTAN

July 10, 2015

Asal Usul Nasi Tumpang

Assalamulaikum... hai kawan-kawan blogger ekin hari ini ekin share pasal Nasi Tumpang ni.. nasi Tumpang ni di Kelantan saja yang ada jual di waktu pagi hihihi...
jom kita baca sedikit Asal usul nasi Tumpang ini

gambar dari google

gambar dari google


Nasi Tumpang ini dahulunya adalah nasi bekal untuk bekalan para nelayan untuk dibawa bagi santapan mereka ketika mereka dilaut. Ini adalah kerana nasi ini tahan lama dan tidak mudah basi. Nasi ini dipanggil Nasi Tumpang adalah kerana lauk-lauknya yang ditumpang diantara nasi-nasi. Rasanya amat enak dan lazat. Tetapi harus dingat nasi tumpang yang betul-betul sedap adalah yang dibungkus dengan daun pisang!. 

yeah balik Kelantan nanti nak pergi nasi Tumpang ni... 

nanti entri lain ekin share resepi nak buat nasi tumpang 

sumber : dari FB




You Might Also Like

12 ulasan

  1. Owh.. gitu rupanya... Nanti nak cuba lah juga..
    Tapi kena gi Kelantan lah kan Cik Ash..
    Sha doakan perjalanan Cik Ash ke Kelantan dipermudahkan dan dilindungi Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga sha pun sampai di kelantan gak nanti...

      Terima kasih

      Delete
  2. Macam tu yer asalnya nasi tumpang nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah... Ekin pun dapat dari fb kelantan.pumya group

      Delete
  3. Cara bungkus tu dah macam nasi dagang yang SS pernah makan kat Ganu...

    ReplyDelete
  4. Nasi dagang kelantan n.ganu pun lain SS

    ReplyDelete
  5. Xpenah tahu pulak pasal nasi tumpang ni...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ekin pun xtaw baru bc aritu share la kat blog hihihi

      Delete
  6. ohh baru tau asal usul nasi tumpang nih..

    ReplyDelete





Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017