Resepi Bergedil Ayam

October 26, 2015

Resepi Bergedil Ayam



Aritu ekin ada cuba buat bergedil ubi kentang dengan ayam.. sangat sedap abang n MIL (Mother In Law) suka sangat makan.. hihihu.. hati suka tengok diaorang makan masakan ekin ni.. 
Buat dah lama nak taip resepi kat blog asyik tertangguh duk draf sokmo la.. ekin ada tengok resepi kat intetnet tapi ekin ubah cara sendiri hihihi.. ok kat bawah ini ekin sertakan resepinya. 

Resepi Bergedil Ayam
Oleh: Cik Ash 

Bahan-Bahan
7-9 biji ubi kentang
Semangkuk isi ayam (dikisar)
2 pokok daun sup
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
2 biji telur 
Garam  sedikit dan secukup rasa

Cara membuatnya: 
1. Ubi kentang direbus dahulu sampai empuk ya.. bila ubi kentang dah empuk boleh dilecek-lecekkan ya.. 

2. Setelah itu satukan kedalam bekas isi ayam dengan ubi kentang yang telah dilecek.

3. Selepas itu masukkan telur yang dipukul sedikit ,daun sup,serbuk lada hitam dan lada sulah ,garam..gaul sebati..

5. Bila dah sebati kepalkan dan salut dengan telur yang dipukul. Selepas itu boleh terus mengoreng dalam minyak yang panas.. masak hingga kekuningan.. 

"SELAMAT MENCUBA YA"

With love
                                

You Might Also Like

17 ulasan

  1. Mudah juga buat bergedil nie yer ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. zumal ha ah mudah ekin ingat mula2 susah gak

      Delete
  2. Replies
    1. yui jdi tukang masak sepenuh yg macam 2 belajar buat

      Delete
  3. Begedil memang sedap..lembut je bila digigit..tapi akak lebih suka versi daging

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak yan kalau resepi sebenar dia guna daging ekin try buat guna ayam :)

      Delete
  4. Sedap ni Ekin... Makan dengan soto...

    ReplyDelete
  5. Akak suka bergedil. Bak sini seketul dua!

    ReplyDelete
  6. nanti CP try buat la bergedil ni..macam mudah je

    ReplyDelete
  7. Pernah buat x jadi.. pastu buat lagi.. jadilah walaupun x berape cantik.. hehehe.. kena try resepi ekin lak nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin buat banyak2 kali gak baru jadi hahahaha

      Delete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME JULY 2017