Resepi Ubi Kentang Goreng Homemade

May 05, 2016

Resepi Ubi Kentang Goreng Homemade


Hai korang semua.... sihat tak korang semua.. ni ekin ada nak share buat ubi kentang goreng homemade ni pun ekin belajar dari satu group memasak kat facebook.. banyak resepi dari group kalau nak belajar memasak hihihi.. 

 Ubi kentang ni ekin cuba buat pada hari isnin minggu lepas ibu mentua ekin dia teringin nak makan ubi kentang goreng ekin pun cuba buat yang diajarkan digroup itu alhamdulilah sangat berpuashati menjadi ibu mentua puji sedap sangat.. hihihi... maaf agak terlewat share resepi ni... minggu lepas ekin busy tak sempat nak tengok blog kan... 


Resepi Ubi Kentang Goreng Homemade 

Bahan-Bahan 

4 biji Ubi kentang
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepun jagung 
1 sudu kecil serbuk kari 
sedikit serbuk lada hitam 
sedikit serbuk lada 

Cara-cara membuatnya:-
1.Mula sekali kupas kulit ubi kentang dan potong ubi kentang ikut suka ..
2. Lepas itu rendam ubi kentang dalam air garam 15 minit,
3. Lepas itu rebus ubi kentang dan + 4 ulas bawang putih rebus dalam 5 minit,
4. Setelah direbus ubi kentang itu... toskan air rebusan tu, lepas tu rendam bali ubi kentang dengan air sejuk biasa 10 minit,(air biasa untuk sejukkan ubi kentang)
5. Lepas itu toskan ubi kentang , Gaulkan dengan (tepung beras,tepung jagung,serbuk kari, dan serbuk lada hitam ) sapa yg suka pedas boleh tambah serbuk cili.
6. Akhir sekali goreng ubi kentang sampai kekuningan.. siap boleh dihidangkan...


Itu saja resepi yang ekin kongsi... entri autopost ni pemilik blog ada urusan peribadi yang perlu diselesaikan....


You Might Also Like

11 ulasan

  1. malas nak potong2 gini ekin weiii
    beli hat dah siap..senang campak je..
    ni kes org malas..kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin rajin akak hahahahaha ibu mentua nak makan kita buat la sambil buat untuk abang gak

      Delete
  2. Saya buh garam je.. Tu pun tak sempat-sempat nak masak.. Huhu...

    ReplyDelete
  3. dap nyer, ekin.
    kalu anak2 aida ni sekali goreng, abis semangkuk.
    ngap sambil tgk tv :)

    ReplyDelete
  4. kalau buat sendr suka buat yg besar2 tu pastu grill

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak murni yang tu tak pernah cuba buat lagi

      Delete
  5. Bgus la ekin...
    Boleh try wat yg sweet potatoes pnya...
    Pernah mkn kat Nandos sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba buat menu baru kan apa salahnya

      Delete
  6. dlu rajin buat.. heheh
    masa sekolah skrg hurm malas tp sedap kan

    ReplyDelete





Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017