Resepi Donut Sosej

September 13, 2016

Resepi Donut Sosej  | Asslamualaikum, hai korang semua apa khabar untuk hari ini... ekin harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat ya.. Ini ekin ada nak share dengan korang semua hasil percubaan ekin yang pertama kali buat Donut Sosej.. alhamdulilah menjadi dengan sempurna.. sedap pulak makan donut ni... hihihihi...

Korang nak resepi tak donut sosej ni..ekin ini sebab ada sosej tu yang teringin nak buat donut..  kalau ingin cuba kelainan donut sosej ni boleh tengok dekat bawah ini resepinya taw.. selamat mencuba ya..

Resepi Donut Sosej

Bahan-bahan
2 batang sosej  (celur dan potong kecil-kecil )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar yis mauripan
1/2 kecil baking powder
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1/2 Cawan Air 
1/2 sudu kecil  garam
sos cili dan mayonis

Cara Membuatnya :-
1. Campurkan gula dan yis ke dalam air dan biarkan sehingga berbuih taw
2. Gaulkan tepung gandum dengan marjerin hingga sebati. 
3. Tuangkan air yis tadi sedikit-sedikit dan uli sehingga doh tak melekat di tangan dan masukkan sosej gaul sampai sebati.
4.Uli lama lagi gebu lepas tu biarkan selama 1 jam. 
5. Lepas dah kembang doh tu tumbuk tumbuk bagi buang angin 
6. Bentukan la doh dengan acuan donut kalau tak ada acuan buat jah sendiri hihihi..
7. Biarkan sebelum nak goreng bila dah kembang boleh terus goreng..
8. siap goreng letak la sos cili dan mayonis 

Ok itu saja resepi donut ekin... kalau korang nak cuba donut versi lain boleh jugak usha  Resepi Donut Green Tea ,Donut Ball Cubaan Pertama ,


You Might Also Like

23 ulasan

  1. waaa..sedapnya! tgk pun dh telan liuq.! tq 4 shring the recipe


    Salam singgah dari "http://www.mialiana.com/2016/09/senarai-url-blog-25.html" dan follow sini.

    ReplyDelete
  2. tak pernah dengar donut sosej ni nanti boleh cuba

    ReplyDelete
  3. Rajinnya ekin...
    Nnt boleh cuba resipi ekin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time rajin buat jah malas tengok saja barang tu

      Delete
  4. satu kelainan nih.. tak ppernah lagi husna dgr donut sosej.. hihihi..

    ReplyDelete
  5. sedap donut.. tapi 1st time dengar donut sosej..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap nak lagi nanti tapi tak taw bila lagi

      Delete
  6. First time dengar donut sosej. Menarik!

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Hihihihihi cik ash time rajin kreatif la

      Delete
  8. Wah.. Idea yang menarik..
    Boleh dipelbagaikan nie..

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang

LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME APRIL 2017