Resepi Carrot Goreng Tepung

January 15, 2015




Selamat Malam reader blog cik ash ni...

malam ni ekin ada nak share satu resepi yang ekin cuba buat pertama kali... disebabkan  abang tak berapa suka makan carrot yang masak dalam sayur selalunya.... resepi ekin ambik dari blog ni tetapi ekin olah semula hihihi.... 


Bahan-bahannya : )
2 batang lobak merah.
3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
2 sb tepung beras
1/2 sk lada hitam
secubit garam
sedikit cukup rasa (jika suka)
air secukupnya
1 bungkus eno original. *yg ini ekin tak letak...



cara-caranya :
  • potong lobak merah memanjang..ketepikan.
  • campurkan semua bahan kecuali eno..
  • Bancuh tepung macam kita buat tepung untuk goreng pisang. perap 15-30 minit.
  • panaskan minyak..masukkan eno dan kacau sebati.
  • celupkan lobak merah dalam tepung dang terus goreng hingga garing.

Alhamdulilah sangat bersyukur abang dan MIL suka dengan cara masakan ni... Bila terhasil akhirnya  berjaya gak ekin bagi abang makan carrot ni.... dengan masa cara macam diatas cuma ubah sikit bahan dia.. 

sesiapa nak cuba resepi try gerenti sedap dimakan taw.... macam makan goreng pisang la gak... hihihi... 

resepi asal di sini




You Might Also Like

19 ulasan

  1. rare sungguh resepi ni.. pergh.. slalu cendawan goreng tepung skarang ni keret pun dah jadi goreng tepung huhuhu..

    ReplyDelete
  2. wahhhhh bestnya...boleh try nie:)

    ReplyDelete
  3. @CT Humairah

    tu la kita ni kena try masakan lepas tu olah2 jadi carrot goreng tepung... hihihi... sangat sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi insyallah boleh try.. macam konsep cendawan goreng tepung la kan hihi..

      Delete
  4. @AMIIZAA

    kak amizza boleh try tu... pasti anak2 suka tu

    ReplyDelete
  5. wahhh.. mcm menarik pulak nih.... ada rasa mcm ubi keledek goreng tak? heheh...

    ReplyDelete
  6. Wooowwww ! Macam menarik je. Bolehh try nie. Hehehe !

    ReplyDelete
  7. First time dengar carrot goreng ni..nnti boleh try...

    ReplyDelete
  8. @nadiah hanum

    try la nadiah... hihihi... ekin first time try gak tu... kini abg jadi feberet dia dah

    ReplyDelete
  9. @Papaglamz Betul la carrot... ce try buat bagi wife papaglamz makan...

    ReplyDelete
  10. @Cheq Eem ada rasa mcm ubi sikit2.. goreng garing2 sedap...

    ReplyDelete
  11. Carrot pun dah boleh buat goreng tepung. Ok sangat untuk anak-anak saya yang tak makam sayur ni

    ReplyDelete
  12. @mama 3farhanahkak try la buat... bukan kanak2 jah yang tak suka carrot ni... suami ekin pun xmakan carrot kalau letak dalam sayur... bila buat macam ni.. hari2 nak makan.. hahahah

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME JULY 2017