Teruja Tengok Bunga Kembang 10 pagi

January 09, 2015


Hai readers and follower blog ekin, ekin teruja tengok pokok ni berbunga pukul 10 pagi... tadi masa ekin nak jemur kain kat luar tengok pokok ni berkembang dengan banyak.... 3 warna jer yang kembang.. warna putih  dan ungu tak berbunga lagi..  cantik jer tengok dia kembang kan... 



Apa yang ekin taw pasal  pokok ni akan berkembang pada 10 pagi  dan petang akan kuncup...

  Apa yang  perlu kita  tahu pasal pokok ini ialah :

  • Pokok bunga ni akan berkembang jam 10 pagi, petang akan kuncup dan akan kembang semula pada 10 pagi keesokan harinya.  
  • Warna yang ada pink, merah tua, kuning, putih, ungu dan jingga.  
  • Cara nak biak kan pokok bunga ni dengan cara keratan batang atau potong pada akar tumbuh. 
  • Bunga akan menjadi lebih  kembang jika terdedah dengan matahari dengan banyak.
  • untuk  sentiasa nampak rapi dan cun batang yang dah mati perlu dibuang dan sering gembur tanah untuk pastikan kesuburan pokok
p/s : singgah blog ekin jangan lupa klik2 iklan di atas tu... hihihi


You Might Also Like

19 ulasan

  1. pokok ni mmg senang giler nak hidup.. hehheehe. mak shad pun suka tanam bunga ni, penuh laman rumah.. lawa banyak kalerr..

    ReplyDelete
  2. @sha dhira

    ha ah betul senang jer tanam dia aritu... letak dalam pasu kabus2 tanah hidup dah.....

    ReplyDelete
  3. ash, akak pon suka RJ nie.....main campak jerk dah hidup...

    ReplyDelete
  4. wah, cantikknye.. baru tahu nama pokok bunga ni kak :) hihi

    ReplyDelete
  5. @Wardah Aneesa

    hihihi akak pun baru taw... sebelum mana ada taw n nampak dia berbunga... duk dikedah menanamnya wahhh teruja tengok...

    ReplyDelete
  6. Baru tau yg bunganya akan kembang pukul 10 :)

    ReplyDelete
  7. waaaah tepat 10am dia kembang eh ? lepas tu dia kuncup balik ke ?

    ReplyDelete
  8. @Maria Firdz
    ha ah cantik tengok ni berkembang...

    ReplyDelete
  9. @CT Humairah
    kuncup masuk petang tu.... hihihi.. ekin tengah hari ni x p intai pulak...belah petang dlm pkl 5 tu dah xada dah...

    ReplyDelete
  10. Bunga ni senang hidup. Seronok bangun pagi tengok bunga warna-warni

    ReplyDelete
  11. @mama 3farhanah ha ah selalu pagi2 memang suka tengok bunga ni.... hihihi

    ReplyDelete
  12. Wow! Serious lah cik Ash ada pokok kembang kuncup gini!? Hahhahaha. Menariknya lahhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada... aritu dah mati ni hidup kembali happy sangat

      Delete
  13. umah baru aida nanti kan, ekin, aida nak tanam pokok cute ni.
    nice... sweet :)

    ReplyDelete
  14. Pokok ni senang idup...tp xleh kongsi tanah dengan pokok lain sbb dia serap nutrient byk sgt...so kena selalu baja2 kan dia

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME JULY 2017