Resepi Kek Oren Sunqiuck

November 24, 2015

Resepi Kek Oren Sunqiuck


Hai reader blog Cik Ash... selamat malam ya.. agak lewat update ni.. baru-baru ekin cuba buat kek oren sunquick mother in law nak makan kek sunquick. Jadi ekin cuba buat dibantu oleh anak saudara abang tengah cuti sem masa tu.. kek oren sunquick ini ekin kukus ya.. tengok hasil masakannya macam ner.. 


Resepi kek oren sunquick ni ekin dapat dari blog saudari SINI. Ok jom usha resepi ni.. 


Resepi Kek Oren Sunquick
By : Ziemahmud

Bahan-Bahannya 
1 cawan Majerin 
1 cawan gula castor 
6 biji telur (ekin guna 4 biji saja telur besar)
3 sudu besar Pati oren sunquick 
Suku cawan susu sejat
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik

Cara membuatnya:-
1. Pukul majerin bersama gula hingga kembang dan ringan.
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul perlahan.
3.Masukkan pati oren dan susu sambil dikacau rata.
4. Masukkan tepun gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik 2-3kali,sedikit demi sedikit hingga selesai.
5.Tuangkan ke dalam acuan 7 inci yang telah disapukan dengan majerin dan bakar dengan suhu 160c selama 30-40 minit atau sehingga masak. (Ekin kukus dalam 40 minit)

Itu saja untuk resepi hari ini.. selamat memcuba korang.. 


Tolong jasa baik korang yang baca entri ini tolong like Facebook Pages



You Might Also Like

16 ulasan

  1. gebunya.. teringin.. tapi, tak suka buat yang kukus..

    sebab nak menyediakan periuk untuk dikukus tu lambat..

    kalau bakar, terus masuk oven... ngeh2

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ala kak farah lewat dah habis.dah la

      Delete
  3. mak mertua aida hanya makan kek oren tau, ekin.
    time besday, susah btul nak beli kek.
    mana la ada jual kek oren yg hias hias tu kan.
    pernah buat 1 resepi, mak mertua x berkenan.
    boleh kot try yg ni... tq ekk ekin share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak mentua ekin suka mkm kek oren ekin buat

      Delete
  4. kukus je x perlu masuk oven....alahao untung mak mertua dpt menantu rajin mcm Ekin ni

    ReplyDelete
  5. sedapnya tgk kek dia..gebu gebas gitu.. :) Kak Ekin pos satu kat Cik Mimie..

    ReplyDelete
  6. gebunyaaaaaaaaa mesti masa tengah kukus tu bau harum semerbak kan

    ReplyDelete
  7. Nk buat gak tp tah bila... Hihihi

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME JULY 2017