Kek Pisang Pemanggang Ajaib

December 15, 2015

 Kek Pisang Pemanggang Ajaib


Hai korang semua.. apa khabar untuk hari ini.. semoga sihat selalu ya.. entri hari cerita kisah semalam ideal teringin nak buat Kek Pisang Guna Pemanggang Ajaib tu... ekin pun godek-godek google terjumpa satu resepi dari blog Qaseh Honey wahh teruja sangat tengok kek qaseh tu menjadi ekin berani cuba buat semalam guna resepi qaseh tu..

             Mesti korang tak percaya kan pemanggang ajaib boleh buat kek biar betul kan.. ekin lagi terkejut memang boleh buat kek hihihi..
                         

Kek pisang sangat sedap di makan tapi perlu cuba lagi next time hihihi...ok resepi kek pisang kat bawah ni ya..

         Resepi Kek Pisang Pemanggang Ajaib
                        By: Qaseh Honey

               2 cawan tepung gandum
              1  cawan gula
              2  biji telur
              1/2 cawan minyak masak
              1/2 sudu kecil soda
              1/2 sudu kecing baking powder
              Sedikit esen vanila

             Cara buatnya
             1. Ayak tepung-tepung bersama soda dan baking powder.
            2. Campurkan telur,gula,pisang dan esen vanila..mixer kan ataupun blender ya.
3.Lepas tu masukkan tepung gandum sedikit sedikit dan akhir sekali masukkan minyak masak.
4. Bila dah sebati tu masukkan dalam pemanggang ajaib, bakar selama 10 minit tanpa menutup pemanggang ajaib kemudian selepas 10 minit tutup penutup dan  bakar lagi 10 minit atau sehingga masak.
5. Api dapur gas tu buka yang paling kecil  macam nak masak nasi yang dah nak masak..
6. Lepas dah masak bukak la penutup tu ya..biarkan sejuk boleh dihidangkan lah..


You Might Also Like

24 ulasan

  1. senangnyaaa.. boleh try ni.. hehe nice share, kak :D

    ReplyDelete
  2. iols xde pemanggang ajaib
    iols ada periuk ajiab noxxa je
    tp teringin nak beli benda ni tp x terbeli2 pun lagi haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajaib noxxa xleh bakar kek.ke el.. Ekin pun xbeli.hihihi mil yang beli.dia.mudah nanti ekin.nak.guna...

      Delete
  3. Sedap2...kek pisang kalau dibakar..harum 1 rumah

    ReplyDelete
  4. pernah jugak berniat nk try dulu...smpai sudah xbuat adehhh....heheheh

    ReplyDelete
  5. sebab tu nama nyer ajaib, ekin :)
    apapun boleh hi hi hi...
    buat kek pisang pun boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah tul tu kak aida tak cuba xtaw kan hihihi

      Delete
    2. nanti aida cuba la.
      ada aje pemanggang ajaib kat umah tu.
      masih lagi la bakar kek guna oven :)

      Delete
  6. Replies
    1. Mai rajin buat malas xbuat pun hihihihi

      Delete
  7. kalo boleh buat kek memang ohsem gak..
    takyah oven eheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi nanti cuba kek lain pulak harap jdi la nti buat kek lain

      Delete
  8. Replies
    1. jdi bini kena rajin..Loni rajin mencuba zaman ank dara dulu mls hihihi

      Delete
  9. Mesty mudah je kan bila ada pemanggang tuuu

    ReplyDelete
  10. Assalam ekin,
    haaaaaaa
    hat ni ahkak kena coba
    ater tak pernah baking pakai pemanggang ajaib :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME JULY 2017