Resepi Lempeng Manis Pemanggang Ajaib

April 17, 2017

Resepi Lempeng Manis

lempeng manis 

Assalamualaikum.. Selamat pagi..alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk kongsi cerita dekat blog ni.. ekin harap semua sihat walafiat ya.. agak lama ekin tak kongsi resepi dekat blog ni kan.. hihihihi so hari ini ekin nak kongsi dengan korang semua.. 

Sebelum ni suami ada buat permintaan nak makan lempeng manis nak bawa pergi keje kebetulan minggu lepas suami keje malam ekin bekal la suami lempeng manis tu.. biasa la malam suami tak mau makan bihun,maggi dah katanya dah jemu hihihihihi.. 

so untuk ubah selera ekin buat la lempeng manis ni.. nak taw resepi lempeng ni boleh tengok dekat bawah ni ya.. 

Resepi Lempeng Manis

Bahan-bahan 
2 Cawan Tepung gandum 
Air agak-agak 
1 biji telur 
4 Sudu gula 

Cara Membuatnya : 
1. Bancuhkan tepung gandum dengan air ,telur ,gula kacau dengan whisk sampai tak dah tak ada tepung berketul-ketul senang nak goreng nanti sekata lempeng .. 
2. Bila tepung dah sebati untuk buat lempeng boleh la panas kan kuali non stick ataupun pemanggang ajaib kalau ada la ya sebab ekin guna pemanggang ajaib buat lempeng ni.. 
3. 1 senduk lebih dalam pemanggang ajaib masak hingga kuning baru balik-balik lepas tu angkat la.. 
4. Dah siap boleh dimakan panas-panas sedap sangat.. hihihihi..

Ok la itu saja pengkongsian resepi dekat blog ekin insyaAllah nanti lebih banyak lagi resepi akan menyusul hihihihi... 

You Might Also Like

9 ulasan

  1. makanan fav ni masa kecil2... da besar2 memang x pernah makan da..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la makanan kecil dulu selalu buat loni buat kat suami pulak hihihihi

      Delete
  2. Replies
    1. sedap suami makan kenyang dia kata hihihihi

      Delete
  3. sedapnye tu.. kalao letak pisang lagi sedap... hehe..

    ReplyDelete
  4. tetiba rindu mak.. huu~ tapi mak kakak tak pakai pemanggang ajaib.. pakai kuali biasa jek.. tapi sedap !! makanan time hujan masa kecik2.. ada masa cicah susu pekat.. ada masa cicah sambal.. ada masa makan gitu jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi ekin dulu2 guna kuali gak ni saja tukar style masak guna pemanggang ajaib

      Delete
  5. Makan dengan sambal Ikan bilis best nie..

    ReplyDelete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang

LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME JUN 2017