Resepi Paprik Telur

November 19, 2015

Resepi Paprik Telur 


Sejak 2 mejak mood menulis blog dan blogwalking down tak taw kenapa.. paprik telur ekin dah lama masak asyik tersimpan dalam draf jah. Maafkan ekin semua.. 


Pernah cuba tak buat paprik versi telur mesti korang tak pernah cuba kan.. jom apa kata kita usha resepi paprik telur kat bawah ni

Resepi Paprik Telur 
6 biji telur
1 labu bawang besar
2 biji bawang putih
Halia
Kubis bunga sikit
Carrot sikit
Brokoli sikit
Daun limau purut
Tomato
1 sudu cili kering 
1 sudu sos cili 
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap
Garam dan secukup rasa

Cara membuatnya:-
1. Mula2  goreng telur sampai jadi kelongsong tu. 

2. Tumis bawang besar ,bawang putih dan halia hingga bau wangi 

3. Lepastu masukkan cili kering,sos cili,sos tomato,sos tiram,kicap.

4. Lepastu masuk daun limau purut perasa garam dan serbuk perasa. 

5. Akhir sekali masukkan telur dah siap boleh hidangkan dengan nasi panas. 




You Might Also Like

38 ulasan

  1. jgn la down ekin :)
    releks dulu... tarik nafas dan kembali menaip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah tengah usaha ni harap ok la ni

      Delete
  2. ohh..

    macam masak telur bungkus ja... cume berkuah

    ReplyDelete
  3. wak pon dh lama x mamam tomyam., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan Tom Yam lah Wak...Tom Gary pun bukan ni Paprik eheheheeh

      Delete
  4. Memang sedap makan dengan nasi panas.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sangat pak saudara abe kak ekin terliur sapa

      Delete
  5. xpernah masak ni..nak kena cuba gak ni

    ReplyDelete
  6. Ekin...mood down utk update n BW tu sis JM pernah rasa dan lalui..faham sgt perasaan tu so jgn gundah gulana ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. gundah gulana dah sis jm ni 3 hari dah tak ada entri ni

      Delete
  7. Belum pernah biasa masak paprik ayam je

    ReplyDelete
  8. Daun limau puru? x pernah tgk..mcm mana bentuk nya..kah kah kah saje carik pasal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahahaha ni la bila sis jm datang sini harus kena selalu

      Delete
  9. Nahh..menarik..nak cuba..nampak mudah..campak je semua bahan siap...kalau n ketuk serai masukkan sekali boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak boleh la.sangat tu.. ekin sebab xada serai tu yg tak letak

      Delete
  10. sedap nampak ni cik ash....nak kena demand juga ni

    ReplyDelete
  11. tak pernah makan paprik telur lagi..boleh cuba nie..=D

    ReplyDelete
  12. makan ni ngan nasik panas ngamhoooo =D

    ReplyDelete
  13. Br 1st time tau ada paprik telur

    ReplyDelete
  14. sedapnya.salam ukhuwah.singgah blogwalking

    ReplyDelete
  15. Nampak sedap lah Ekin ... Boleh try nie ... nia pun la tak blogwalking ... Nie baru ada masa nak blogwalking balik and update entri . ... Nway , salam ramadhan dear =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la nadiah... memey sedap bila cuba ni hihihihihi.. salam ramadan

      Delete

Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME Ogos 2017