Resepi Kek Batik Cream Crecker

December 05, 2015

Resepi Kek Batik Cream Crecker

Hai selamat pagi.. aduh entri paling lama tersimpan dalam draf ni.. asyik lupa nak taip resepinya... maaf la semua.. resepi ni ekin dapat blog siapa ekin tak ingat langsung.. 


Ok jom kita usha resepi kat bawah ni

Bahan-bahan:
- 1 biji buttercup
- 1 tin susu pekat manis
- 1 cawan koko
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 peket biskut cream crecker (patahkan 4 bahagian)


Cara Buat:
1. Masukkan koko, gula dan air panas dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Cairkan butter dalam kuali.
3. Masukkan susu pekat manis serta bancuhan koko dan gula tadi.
4. Kacau sebati dengan api perlahan.
5. Setelah adunan menjadi pekat, masukkan biskut marie.
6. Biarkan seketika sehingga biskut menjadi lembut.
7. Padamkan api, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan mampatkan.
8. Biarkan sejuk dulu.
9. Simpan dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman






You Might Also Like

24 ulasan

  1. wah mudah ja bahan12 ni inshaallah akan jadikan panduan..suka makan kek batik juga ni cik ash

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kek batik cream crecker nak buat pun senang dan tak perlu bahan² yang banyak...

    ReplyDelete
  3. ghajin uols ekin
    k.el dulu nah lah wat kek batik..
    tp cam keras skit...nti nak cuba lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin pun buat keras kak mil suka mkn hihihi cuma dia suruhkan manis..

      Delete
  4. erm... sedap kek batik sis... akak pun dah lama tak buat.... hehe

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Buat la akak abg asyik tanya tak ada kuih ke hihihi

      Delete
  6. Ada kelainan ni.. selalu orang guna biskut marie.. tapi, kalau guna biskut marie coklat pun sedap.. pernah rasa dekat kenduri... tapi, bila nak bat, adik takmau pulak.. dia mau yang ori... huk2

    ReplyDelete
  7. Dah pernah buat dulu. Tapi sekali tu je la.

    ReplyDelete
  8. kek yang paling mudah nak buat ni kan kak ekin. mesti sedap yang ekin buat ni

    ReplyDelete
  9. cik ash, taburkan dgn bijan lg bertambah ummmppp tau. tp bijan tu dah sangai terlbh dahulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi ok next time buat boleh letak ni

      Delete
  10. Owh..boleh guna cream cracker juga e..nak try la juga..tq ekin..

    ReplyDelete
  11. Assalam ekin,
    ish3
    sajaaaaaaaaaa jaaaa ekin sayam sorang ni
    dah ler ahkak tengah lapor
    ok bye :P

    ReplyDelete





Terima Kasih Meninggalkan Komen Dekat Blog Cik Ash..

InsyaAllah Nanti Cik Ash Balas Kunjung Balas Bila Ada Masa Terluang


LIKE US ON FACEBOOK

>

PURPLE AWESOME OKT 2017